Alessi – dizajnerska magija

Brend Alessi je pre dve godine doživeo najvredniju i najznačajniju potvrdu kvaliteta i ugleda. Kompanija je obeležila čitav vek postojanja. Naime, osnivač Alessija bio je limarski radnik Giovanni Alessi Anghini koji se na ovaj poduhvat odlučio na samom početku treće decenije 20.veka, 1821.godine. Proizvode neophodne za kuću ovaj Italijan, koji je odrastao u Švajcarskoj, u početku je radio od bakra, mesinga i niklovanog srebra. Tek 1938.godine, prva postava brenda koji će obeležiti vreme koje dolazi, prelazi na nerđajući čelik po kojem su i danas poznati.

Nove epohe donose nove izazove a Alessi samopouzdano odgovara na njih. Do 1945.godine su ključnu reč u timu imali duzajneri a od polovine pete dekade dvadesetog veka, kompanija počinje saradnju sa arhitektama. To otvara nove mogućnosti i dublje promišljanje elemenata u životnom prostoru. Tokom svoje istorije neprestanog progresa i osvajanje sve većeg broja klijenata, Alessi je sarađivao sa najvećim imenima svetskog dizajna među kojim su Ettore Sottsass, Richard Sapper, Achille Castiglioni, Aldo Rossi, Michael Graves, Jasper Morrison i Philippe Starke.

Na ovaj način nastali su kultni predmeti za domaćinstvo i enterijer. Korišćenje novih materijala vodi osvajanju novih tržišta. Alessi danas radi sa plastikom, porcelanom, drvetom.

Najprepoznatljiviji predmet im je dzezva za moku koju su dizajnirali mnogi dizajneri i koja je osvojila posebno poglavlje u istoriji dizajna. Saradnja sa Phillippeom Starkeom je najviše dopronela brendu. Nezaboravni produkti koje je ovaj dizajner osmislio za Allesi su Juicy Salif (cediljka za limun), Hot Bertaa (čajnik) i mnogi drugi.

Vremenom je osnovan i Alessi muzej u kojem se nalazi desetine hiljada predmeta. Nalazi se u mestu Crusinallo di Omegna u regiji Pijemont u Italiji. U vremenu koje je pred nama, Alessi nastavlja da od sitnih i krupnih praktičnih predmeta bez kojih je život nezamisliv – stvara čistu umetnost.

Celokupno ponudu brenda Alessi možete videti na našem web shopu.